Syed Sheikh Al-Hadi


 


Lahir di Melaka 1867.

Meninggal dunia Februari 1934.
 

Syed Syeikh bin Syed Ahmad Al-Hadi telah dihantar ke Riau ketika berusia empat belas tahun untuk mengaji agama dan bahasa Arab dengan seorang pengarang dan juga agamawan iaitu Raja Ali Haji. Pada penghujung abad ke-19 Syed Sheikh telah pergi ke Mekah dan juga Beirut serta Kaherah untuk menambahkan ilmu pengetahuan dalam bidang agama. Syed Sheikh Al-Hadi merupakan anak murid kepada reformis terkenal di Kaherah iaitu Muhammad Abduh.
 

Sekembalinya dari Mesir, Syed Sheikh Al-Hadi telah mendirikan Madrasah Al-Iqbal pada tahun 1907 di Singapura. Dua tahun kemudiannya dia menjadi pendakwa di mahkamah Syariah Johor Baharu sehingga 1915. Dia meninggalkan kerjaya tersebut kerana minatnya dalam bidang perguruan, kewartawanan dan penulisan. Dia nampak hanya melalui penulisan dia boleh mengembangkan fikrahnya dan menaikkan semangat Islam di kalangan orang Melayu. Dia kemudiannya mendirikan dua buah lagi sekolah iaitu Madrasah Al-Hadi (1915) di Melaka dan Madrasah Al-Mashur (1926) di Pulau Pinang dan beliau menjadi Mudir kepada dua buiah madrasah tersebut. Rakan seperjuangannya yang turut mempunyai aspirasi yang sama adalah Sheikh Mohd Tahri Jalaluddin Al-Azhari, Sheikh Mohammd bin Salim Al-Kalali dan Haji Abbas bin Mohd. Tahar bergabung tenang untuk mengembangkan fikrah Islam dengan menerbitkan majalah AL-IMAM(1906). Di Pulau Pinang di samping menulis, Syed Sheikh menerbitkan majalah AL-IKHWAN (1927) dan akhbar SAUDARA (1928). Dia menghasilkan HIKAYAT SETIA ASYIK KEPADA MAKSYUKNYA atau terkenal sebagai HIKAYAT FARIDAH HANUM (1925-1926).

Jolokan yang sesuai kepada Syed Sheikh Al-Hadi ialah beliau merupakan seorang "Reformis", "pemikir", dan "novelis dinamis". Syed Shikeh Al-Hadi adalah sinonim dengan HIKAYAT FARIDAH HANUM kerana itulah ukuran komitmennya dalam bidang sastera. Hikayat adalah novel pertama yang diperkenalkan kepada alam sastera Melayu. Dia juga melahirkan SIRI CERITA ROKAMLBUL (karya adaptasi), TAFSIR JUZ AMMA (1927), TAMAN CINTA BERAHI (1928), TAFSIR AL-FATIHAH (1928), HIKAYAT CERMIN KEHIDUPAN (1929), HIKAYAT PUTERI NURUL AIN (1929) dan KITAB AGAMA ISLAM DAN AKAL (1931).

Peranan yang dimainkan oleh Syed Sheikh Al-Hadi dalam dunia kesusteraan Melayu bukan hanya setakat melahirkan HIKAYAT FARIDAH HANUM bahkan dia turut mencernakan pemikiran dan menyedarkan bangsa Melayu kepada isu ekonomi dan pejuangan anak watan. Sebagai reformis dia menengahkan kefahaman Islam yang diwar-warkan oleh Muahammad Abduh. Dia menggunakan majalah dan akhbar yang dipimpinnnya untuk menyebarkan fikrahnya. Dalam novelnya Syed Sheikh menyeru agar orang Melayu bersedia untuk menghadai perubahan.

Oleh kerana kelantangannya dalam mengutarakan idea pembaharuan, tulisannya tidak disenangi oleh golongan establishmen terutamanya jabatan agama negeri-negeri di Tanah Melayu. Jawapan kepada kritikan terhadapnya ialah "Saya menulis apa yang saya kira sebagai sesuatu yang benar" (Al-Ikhwan , 16 November 1929).

Segala yang diluahkan oleh Syed Sheikh Al-Hadi adalah kesinambungan daripada fikrah reformis Muhammad Abduh di bumi Mesir dan banyak tulisannya dirujuk daripada reformis Muslim yang lain dan dalam bidang sastera dia berguru dengan Raja Ali Kelana di Pulau Penyengat Riau yang terkenal sebagai pusat sastera Melayu pada zamannya.
 

KARYA

NOVEL:

Faridah Hanum (Cetakan Asal Hikayat Setia Asyik Kepada Maksyuknya atau Hikayat faridah Hanum (1925-1926) . Dicetak oleh Pustaka Antara (1964).
Hikayat Taman Cinta Berahi Mahir Affandi dengan Iqbal Hanum,
Penang: Jelutong Press, 1928
Hikayat Pembelaan Dalam Rahsia atau Kasih Saudara Kepada Saudaranya,
Penang, Jelkutong Press, 1929
Hikayat Nurul Ain,
Penang: Jelutong Press, 1929
 

Ke Ensaiklopedia Sastera